Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Filmajánló: Vágy és vezeklés

2008.02.06

 
Vágy és vezeklés
 
A Vágy és vezeklés nehéz, komoly és felkavaró film, de legalább egyszer az életben látni kell, akárcsak a Büszkeség és balítéletet, a Jane Eyre-t vagy az Üvöltő szeleket. Még akkor is, ha Keira Knightley olyan gyönyörű, hogy elsápadunk az irigységtől.


 


Ne csak nézd, olvasd is el!
A Booker-díjas Ian McEwan művei több mint negyven nyelven jelennek meg. A világsikerű Vágy és vezeklésből készült film az elbűvölő Keira Knightley és James McAvoy főszereplésével idén indult hódító útjára.
Ára: 2999 Ft  
Kiadó:  Ulpius-ház Könyvkiadó »
Regényből film

A film alapjául Ian McEwan azonos című regénye szolgált. Az adaptációt nemcsak az nehezítette, hogy egy 130 ezer szavas regényből kellett egy 25 ezer szavas forgatókönyvet írni, hanem a könyv „belső regény”, a történet a karakterek elméjében játszódik.

Olvasóként könnyű más gondolataiba belebújni, nézőként viszont mindig kívülállók leszünk. A történetnek egy olyan szeletét látjuk, amelyet senki más, hozzátesszük saját tapasztalatainkat, élményeinket, aktuális lelkiállapotunkat, és a valóságnak egy újabb értelmezését alkotjuk meg.


Mit történt valójában?

A látottak értelmezése a film alapkonfliktusa is. 1935-ben, Angliában járunk. Briony Tallis tizenhárom éves, tehetős család leánygyermekeként a kiváltságosok életét éli viktoriánus villájukban. Briony élénk fantáziával megáldott kislány, írónak készül.

Gyermeki érdeklődéssel figyeli a világot, de a felnőttek magabiztosságával vonja le következtetéseit. Egy közös családi hétvégén régóta elfojtott érzelmek törnek a felszínre, és egy sor félreértés oda vezet, hogy Briony bűncselekménnyel vádolja Robbie Turnert (James McAvoy), a házvezetőnő fiát. Az igazságtalan vád nemcsak a férfi életét teszi tönkre, hanem Ceciliának (Keira Knightley), Briony nővérének, sőt Brionynak az életét is.


Robbie és Cecilia között éppen ezen a hétvégén tör felszínre az eddig elfojtott szerelem, viszont a vád és az azt követő büntetés, majd a később kirobbanó második világháború elválasztja a szerelmeseket. Egy kislány tévedése miatt örökre megváltozik mindannyiuk élete, és a kérdés már csak annyi, hogy amit a képzelet ront el, azt helyrehozhatja-e a képzelet.